Keskkonnamet väljastas Nursipalus ebaseaduslikult lageraie teatisi

Tänu kohalikule inimesele, kes ebaseaduslikust metsaraiest MTÜle teatas. Ebaseadusliku tegevuse tagajärjel raiuti maha suur osa metsa, mis oleks võinud jääda harjutusväljale müratõkkeks. Õnneks 4ha jäi siiski sekkumise tõttu alles.

Oma teo varjamiseks valetas ametnik ajakirjandusele ja looduskaitsjatele. Mis sunnib ühte riigiametnikku seadust rikkuma ja valetama?

Järgnev on Mati Sepp fb postitus MTÜ Hoiame Loodust grupist:

Kahtlustus: Keskkonnaamet valetas nii ajakirjandusele kui ka looduskaitsele, varjates seadusvastaselt Nursipalus väljaantud lageraie teatisi RMK-le.

MTÜ Hoiame Loodust koostöös MTÜ Meie Nursipaluga on kogunud piisavalt objektiivseid tõendeid, et avaldada järjekordne postitus, kuidas keskkonnaametis töö käib.

NB! RMK ega tuntud metsafirma suunal ei ole me tuvastanud ühtegi tõendit, et nad oleks sellesse keskkonnaameti „skeemi“ teadlikult läinud vaid on seekord pigem tankisti rollis.

Alustame algusest, kui lugu hakkas lahti rulluma sellest, mil MTÜ Meie Nursipalu sai teada kohalikelt elanikelt, et RMK teostab ulatuslikke lageraieid Nursipalu vahetus läheduses ja lõikab Vagula järvekaldal asuvat metsa maha (Võru linn asub sealt ca 5 km kaugusel). Kohalike mure on igati mõistetav kuna on selge oht, et niigi suuri kannatusi tekitav müra muutub veelgi välja kannatamatumaks. MTÜ Meie Nursipalu pöördus saadud infoga MTÜ Hoiame Looduse poole, et me aitaks olukorra tõsidust välja selgitada.

Küsisin RMK-lt, et miks nad seal raiuvad ja sain vastuseks midagi sellist, et tegemist on nende halduses oleva majandusliku metsaga, kuhu pole seatud lisa raiepiiranguid. Raiepiiranguid ei saagi olla, sest Eesti riik keeldub piirkonnas kohalikele inimestele tulenevaid negatiivseid mõjusid hindamast ja lähtutakse ainult Natura 2000 mõjude hindamisest, mis siiani ka läheb leebelt öeldes üle kivide ja kändude. Seega, juriidiliselt RMK millegi vastu alal raiudes ei eksinud ja tõdesin seda ise ka. Mõistsime samas mõlemad, et moraalselt on asi ikkagi vale. Kindluse mõttes kontrollis RMK oma raied üle, et olla ikkagi kindel, et midagi ei oleks valesti. Kontroll käis ära ja anti kõrgemale poolele teada, et kõik on korras ja muretsemiseks pole põhjust. See info edastati ka mulle.

Kui kontroll ütleb RMK kõrgemale poolele, et kõik on korras, siis see üldjuhul tähendab, et midagi on väga valesti. Kontrollima minnes selgus, et asjad polnud korras ja Eesti Raudtee algatas nende suhtes menetluse, mis lõppes sellega, et RMK juhatuse liige käis vabandamas. Kuid peale Eesti Raudteega seotud kaosega jäi mulle silma veel muudki ja see puudutas tehtavaid lageraied. RMK oli saanud keskkonnaametilt suurema pindalaga lageraie teatisi, kui ükski kehtiv seadus oleks lubanud anda.

Keskkonnaamet võttis ka kohe tegevuse omaks, et seda tegi ning põhjendus Postimehele oli alljärgnev: „Keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Olav Etverk ütles, et amet andis uuenemata langi kõrval raieloale ehk metsateatisele rohelise tule harva esinevate asjaolude kokkulangemisel. «Reeglina uuenevad Eestis metsalangid viie aastaga isegi keerukates tingimustes,» ütles ta. «Nooremate raielankide naabruses tehakse metsa uuenemises veendumiseks välitöid ning uuenemata raielank tähendab, et kõrvalkrundil raiuda ei saa. Keskkonnaametnik on käinud välitöödel hindamas ka kõnealust raielanki ning selle seis on ametile teada. Sel korral aga uuenemata lanki metsateatise menetlemisel arvesse ei võetud. Kui välitöödel veenduti, et mets on uuenemata, selgus seegi, et tollel langil enam metsa uuendada ei saagi, kuna lank on pidevalt üleujutatud, liigvee all olev ala. Tegu on olnud varem kuivendatud sooga, mille veetaset mõjutab Vagula järv. Kui kuivendussüsteemid enam ei toimi, siis võivadki sellised alad muutuda metsa kasvatamiseks sobimatuks. Kuna sellel langil pole metsa uuendamine võimalik, pole keskkonnaametil eramaa omanikule etteheiteid. Ka RMK-le selle raie suhtes etteheiteid pole.»

MTÜ Hoiame Loodust on nüüd tõendeid kogudes välja selgitanud, et keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Olav Etverki jutt, et seal alal puud enam ei kasvagi ja ei hakkagi kunagi kasvama, osutus lausvaleks. Lisaks õnnestus meil maa-ameti kevadel tehtud fotode abil kindlaks teha, et alal pole lähima 10 aasta jooksul toimunud üleujutust ja seegi kevad pole selles osas olnud erinev. Käisin veel isiklikult üleujutust otsimas, aga mida pole, on keskkonnaameti väidetud üleujutus.

Keskkonnaametil oli vaja leida mingi absurdne vabandus, et oma tegevust jällegi puhtaks pesta, sest nad väljastasid RMK-le lageraielubasid, mida ei oleks tohtinud teha. Ning kui häda majas, lükatakse tanki ka väga tuntud metsafirma, et ta ei peagi metsaseadust täitma.

Keskkonnaameti metsaosakonna juhataja sõnad: „Tollel langil enam metsa uuendada ei saagi, kuna lank on pidevalt üleujutatud, liigvee all olev ala.“ Kuid üks asi, millega keskkonnaamet ei arvestanud, oli see, et metsafirma oli seadusest tulenevalt oma raieala, kus ükski puu ei pidanud keskkonnaameti sõnul ealeski enam kasvama, otsast otsani männitaimi täis istutanud, mis olid väga ilusti kasvama läinud. Tõendid viitavad selgelt sellele, et keskkonnaamet reaalselt valetas ajakirjandusele ja looduskaitsele, et õigustada oma järjekordset seadusvastast tegevust. Kui kaua kavatseb keskkonnaameti juht Rainer Vakra vaikivalt pealt vaadata, kuidas tema alluvuses töötavad inimesed lihtsalt teevad, mis neile pähe tuleb? Meil on Riigikohtu otsuseid juba terve patakas, mis tõendavad kõik üht, et keskkonnaamet süstemaatiliselt rikub lubade andmisel seadust. Lisaks võiks kõik need Eesti riikliku järelevalve organisatsioonid, keda ma tean minu postitusi üsna tihti lugevat, tööd ka tegema hakata!

Loe lisaks ka MTÜ Meie Nursipalu fb leht:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556317797614

Samuti Nursipalu kaitseks fb leht:

https://www.facebook.com/groups/nursipalukaitseks

Previous
Previous

Kohus peatas Nursipalus kümme raieluba rohkem kui 50 hektaril

Next
Next

Tsitsongõlmaale teeninduslinnakusse rajatakse katlamaja summaarse võimsusega 12,5 MW